Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Love for Wine



Wijn Spijs

Korte Introductie in wijn spijs (PDF)

Groene Minestrone met Artisjok en Lente ui

Italiaanse Vissoep

 

Crostini Met Caponata

Eton Mess

 

Groene Minestrone met Artisjok en Lente ui

Groene minestrone met artisjok en lente uiGroene minestrone met artisjok en lente ui

Heldere bouillon met peterselie,basilicium en bieslook, sperzie bonen,artisjokharten sjalot doperwtjes lente ui en pasta.

Wijnsuggestie:

Soave Brognoli Cecilia beretta: Een gebalanceerde witte wijn van de garganega, zowel zoet/ zuur. vol sappig in de eerste dronk met frisse zuren op het eind. klein bittertje.

 

Italiaanse Vissoep

Italiaanse VissoepItaliaanse Vissoep

Natuurlijk zijn er tal van varianten van dit gerecht. Die een ieder een andere wijn vragen!

Belangrijkste is hier de componenten in te delen.

Dit gerecht komt uit de Workshop Wijn-Spijs van Basilicium in Deurne . 

In het kort worden de volgende ingredienten gebruikt

  • Zeevruchten

  • olijfolie

  • ui

  • knoflook

  • bospeen

  • bleekselderij

  • venkel

  • witte wijn

  • visbouillon

  • zeewolf

  • tomaat

  • peterselie 

De wijnkeuze is de Serai Bianco uit Veneto. Een blend van Trebbianno, Pinot Bianco, Chardonnay en Sauvignon Blanc. Aromatisch sappig rond en vol met net dat frisse zuur op het eind. De frisse zuur sluit zich perfect aan bij de frisse componenten in dit gerecht. o.a. De combinatie met de venkel en bleekselderij wordt mooi in combinatie met de wijn op een fijne manier naar voren gebracht. daarnaast zorgt de sappigheid voor een aangename combinatie met het visvlees o.a. de zeewolf en het zeevruchten banket.  

Wil jij meer weten over de workshops kijk dan hier

Crostini Met Caponata

Crostini met CaponataCrostini met Caponata

Hiervan zijn ook tal van varianten. Zelfs het gebruiken van bijvoorbeeld groene olijven ipv zwart, gele paprika ipv rood heeft al invloed op de smaak en de wijn keuze. Belangrijk is om te letten op het smaakgehalte van het gerecht. En de complexiteit denk aan bijvoorbeeld meerdere ingredienten die de smaak bepalen. Zoals ook hier ene kant de aubergine een rode paprika (gebakken) geeft toch iets meer rijpheid en aan de andere kant frissere componenten als de bleekselderij, de venkel en de kappertjes. Daarnaast nog de bereidings wijze. gebakken groenten en geroosterde brood

In het kort de ingredienten

  • ciabatta (crostini)

  • aubergine

  • olijfolie

  • ui

  • bleekselderij

  • venkel

  • rode paprika

  • pijnboompitten

  • pruim tomaten

  • kappertjes

  • suiker

  • rodewijn azijn

  • peterselie

  • basilicium

  • olijven

 

 De wijn keuze bij dit gerecht was Greco bianco Matino dei Padri van Campoverde net op het randje van Calabria (tegen Basilicata aan). De wijn heeft een middelhoog smaakgehalte en wat 'vollere" zuren op het eind. Het hogere smaakgehalte sluit aan bij de rijpere componenten en de wat vollere zuur bij de frisse componenten.

 

Dit gerecht zelf leren maken volg dan een workshop Italiaans koken bij Basilicium Deurne

Eton Mess

merinques room,mascerpone en aardbeien

Eton messEton mess

Wijnsuggestie:

Conca d'oro Dolce Veleno : mousserende wijn van raboso en moscato druiven. mooi balans tussen zoet/ zuur. duidelijk op het rode fruit gedreven. Het mousserende houdt het licht en verteerbaar.

Let op: gebruik je meerdere (rode) vruchten en of voeg je nog andere sauzen / ingredienten toe heeft dit duidelijk gevolg voor de wijn keuze.

andere suggesties Brachetto d'aqui, rode moscatel bijv Oupa se wyn, rietvallei of Elysium, moscato de setubal 

Velden gemarkeerd met * zijn vereist.