Champagne
Champagne grapes
Champagne dosage
Champagne category
Site
Coteaux Champenois
Coteaux Champenois
Great overview (site)
Frankrijk 34.000 hectare
Een mousserende wijn uit Noord Frankrijk, rond de Steden Reims & Epernay
Voornamelijk gemaakt van de volgende 3 druivenrassen
*Chardonnay (28 % v.d. Aanplant , 1ste waarneembaar)
Intens Expressief
Citrus, wit fruit
Rijp:
Exotische vruchten
Mango Lychee
*Meunier (33 % v.d. aanplant, 2de waarneembaar)
Rijp, zacht , rond
Rood fruit
Soeplheid en snelle rijping
*Pinot Noir (39% v.d. aanplant, laatste waarneembaar>afdronk)
Body structuur en kracht
Rood/zwart fruit
Rijp krenten en pruimen
Andere toegestane druiven zijn:
- Pinot Blanc. ...
- Pinot Gris. ...
- Petit Meslier. ...
- Arbane.
4 Wijngebieden:
- Montagne de Reims (diepere krijtlagen)
voornamelijk de Pinot Noir
- Vallée de la Marne (mergel, klei en zand)
heuvelrug 300 meter hoogte
voornamelijk de Meunier
- Côte des Blancs (krijt)
voornamelijk Chardonnay
- Aube/ Bar (mergel)
(ver) ten zuiden van Champagne
gemiddeld "mindere" kwaliteit druiven ("goedkopere" Champagne)
Vinificatie Champagne:
Wetgeving van Champagne aan exacte voorschriften:
*Aanplant druivenrassen
*Snoeiwijze
*Oogstwijze >> alleen handmatig
*Persen van gehele druiven
*Vinificatie Methode
*maximale hoeveelheid sap uit de druiven
1) Basiswijnen:
speciale pers, maximaal 4000 kg druiven
persing in 2 etappes
1) Cuvée>> 1ste persing lichte druk, max. 2050 liter most
2) Taille>> 2de persing zwaardere druk max. 500 liter
bevat meer tannine & minder zuur
2) Gisting
Gisting meestal RVS, soms hout (incl gisting)
apart per ras en/ of wijngaard + Cuvée de Taille
Malolactische gisting: geeft ronding en vriendelijkheid
Zonder > fris & strak
3) Assemblage:
Mengsel van verschillende
-druivenrassen
-wijngaarden
-Oogstjaren
>>om zo elk jaar een consistente smaak te bereiken
Hiervoor grotere voorraad "Reserve wijn" !!!
4) Botteling 2de gisting & rijping
na de assemblage>> Botteling met liquer de Tirage (suiker,gist en hulpstoffen)
2de gisting op fles> minimaal 15 maanden
(Langere rijping >> Fijnere mousse >> "kwaliteit" )
5) Verplaatsing Gistbezinksel
pupitre of gyropalette
6) verwijderen Depot + afvullen fles
degorgement:
het verwijderen van de depot door bevriezing> verlies van wijn>
Aanvulling liquer de expéction
Bepaling van de smaaktype > Dosage
Smaaktypes
Brut 100% / Integral/ Sauvage / Ultra Brut | 0 gr/l |
Brut Nature | 0-3 gr/l |
Extra Brut | 0-6 gr/l |
Brut | 3-12 gr/l |
Extra Dry | 12-17 gr/l |
Sec (Dry) | 17-32 gr./l |
Demi Sec / Nectar | 32-50 gr/l |
Doux | > 50 gr/l |
Classificatie Champagne
*Grand Cru (17 dorpen) (klik hier voor volledige lijst)
Bouzy Montagne de Reims
Mailly
-------------------------------------
Aÿ Vallée de la Marne
Tours-sur-Marne
-------------------------------------
Avize Côte des Blancs
Cramant
Chouilly
------------------------------------
Betalen 100 % van de vastgestelde druiven prijs
*Premier Cru (44 dorpen)
Wijngaarden gewaardeerd op schaal van 90-99% x de vastgestelde druiven prijs
* Niet geklasseerde wijngaarden/ dorpen:
waardering tussen de 80-90 % x de vastgestelde druiven prijs
Classificatie Champagne= Aanduiding voor de kwaliteit van de DRUIVEN die gebruikt zijn!!!
Champagne types:
1) Brut sans Année (85 % v.d. productie)
2) Millésimé (10 % v.d. productie)
samengesteld uit wijnen van 1 oogstjaar
voornamelijk goede jaren minimaal 3 jaar rijping op fles voor degorgement
langere rijping >> zachtheid & vollere smaakgehalte
"top na 8-10 jaar nadat ze op de markt komen"
3) Prestige
al dan niet uit 1 of meerdere oogstjaren
- Dom Pérignon
- La Grande Dame
- Cristal
- Grand Siècle
- Comtes de Champagne
- Belle Epoque
4) Rose
assemblage van rode en witte wijn
5) Blanc de Blanc:
100 % chardonnay
6) Blanc de Noir
Witte wijn van blauwe druiven
Registratiecode Champagne
NM |
Négociant-Manipulant Champagne huis dat druiven koopt |
RM |
Récoltant- Manipulant Wijnboer dat druiven levert+ eigen Champagne maakt |
RC |
Récoltant- Coopérateur Wijnboer die Champagne laat maken bij een Cooperatie onder Eigen naam |
SR |
Sociéte de Récoltants Firma van 2 of meer wijnboeren die grond delen en onder meerdere merknamen op de markt brengen |
CM |
Coopérative de Manipulation Cooperatie van wijnboeren die ook zelf champagne onder eigen label maken |
MA |
Marque Auxilaire Merknaam in eigendom koper (supermarkt restaurant wijnhandelaar |
ND |
Négociant Distributeur Leverancier van Champagnes die hij zelf niet maakt |
Flesmaten:
Piccolo | 20 cl | |
Demi Bouteille | 37,5 cl | |
Bouteille | 75 cl | |
Magnum | 1,5 l | 2 fl |
Jéroboam | 3 l | 4 fl |
Réhoboam | 4,5 l | 6 fl |
Methusalem | 6 l | 8 fl |
Salmanazar | 9 l | 12 fl |
Balthasar | 12 l | 16 fl |
Nebukadnezar | 15 l | 20 fl |
R.D. = Recemment Dégorgé> recent gebotteld eventueel met datum op etiket
Crayère= de uitgegraven kelders in kalkbodems
De 17 Grand Cru Champagne
1) Ambonnay (bekend om Blanc de Noir |
Montagne deReims |
2) Avize voornamelijk Chardonnay |
Côte des Blancs |
3) Aÿ Chardonnay |
Vallée de Marne |
4) Beaumont-sur-Vesle
|
Montagne de Reims |
5) Bouzy Pinot Noir |
Montagne de Reims |
6) Chouilly
|
Côte des Blancs |
7) Cramant
|
Côte des Blancs |
8) Louvois
|
Montagne de Reims |
9) Mailly
|
Montagne de Reims |
10) Le Mesnil-sur-Oger blanc de blanc>Krug,Salon, Delamotte |
Côte des Blancs |
11) Oger
|
Côte des Blancs |
12) Oiry
|
Côte des Blancs |
13) Puisieulx
|
Montagne de Reims |
14) Sillery
|
Montagne de Reims |
15) Tours-sur-Marne
|
Vallée de Marne |
16) Verzenay
|
Montagne de Reims |
17) Verzy
|
Montagne de Reims |
Video de Champagne:
Reis door Champagne
Wil je jou kennis testen ? Klik hier
Wat is jouw favoriete merk ?
Laat het achter het reactieveld, vertel ons ook waarom?
champagne villages