Blue Flower

Ontdek de wijnen van Turkije

Klik hier voor pdf slideshare

 

Bekijk de video op youtube Turksewijn


Gastronomisch & Divers
Turkije
Ontdek het wijnland Turkije. Naast één van de oudste wijnlanden gebeurd er zoveel meer.
Een combinatie van ouderwetse gebruiken gecombineerd met moderne technieken enkennis. Zowel zelf verkregen door ervaring, door ervaring in het buitenland alsaangetrokken om het te verwezenlijken.
Al jaren stijgt de kwaliteit van de wijnen. Daarnaast gaan steeds meer wijnmakers opzoeknaar de beste plaatsen en/of streek gebonden druiven die haast zijn vergeten.
En net als inandere wijnlanden zie je steeds meer druiventelers die i.p.v. het verkopen aanwijnproducenten kiezen voor het maken van de eigen wijn.
Naast de bekende internationale druiven vind je er een groot aantal inheemse druiven metnamen die jij en ik op dit moment met moeite kunnen uitspreken.
de verschillende factoren, de verschillende regio's je gaat het allemaal ontdekken.
Lees en vooral geniet van de mooie wijnen van Turkije
De druiven en wijnbouw vind je eigenlijk in geheel Turkije. Van noord naar zuidvan oost tot west. De meeste wijnbouw vind je voornamelijk in de regio's:
Aegean, Marmara/Thracië en Centraal anatolië.
Naast verschillende grote producenten die wijn maken van zowel eigen wijngaarden alsdruiven van zogenaamde "contract" wijngaarden. Vind je ook steeds meer kleinerewijnproducenten. Vooral in de provincies: Tekirdağ, Nevşehir, İzmir and Denizli
Graag neem ik je mee op reis door de verschillende provincies, de inheemse druiven ennatuurlijk langs verschillende producenten...
korte geschiedenis
"You must leave your past in your behind"
Turkije is een van de oudste wijnlanden van de wereld. Echter zowel diverseoorlogen, politieke spelletjes en godsdienst houdt de bekendheid tegen. Oorlogendie verschillende oude wijngaarden vernielden. Politiek die bijvoorbeeld hetverbied om reclame te maken. Gelukkig zijn er een aantal grote bedrijven en steedsmeer kleinere producenten die blijven doorgaan.
Producenten als Vinkara, Diren, Kavaklidere etc
Daarnaast geeft samenwerking en aantrekking van kennis van binnen enbuitenland een geweldig impuls aan de kwaliteit van de wijnen.
The big 5
Turkije heeft een grote verscheidenheid aan inheemse druiven. En net als veelandere wijnlanden zijn ze ook hier op zoek naar "authentieke" cq bijna verlorendruiven
de volgende vijf inheemse druiven zijn de bekendste
Sultaniye,Emir, Narince, öküzgözü en Bögazkere
Andere opkomende druiven zijn bijvoorbeeld:
Sidalan,Karasakiz, Yapincak, Kolorko, Cakal , papazkarasi, adakarasi, kalecikkarasi
Marmara/ Thracia
Marmara is het gebied ten noord westen van Turkije in en om de zee vanMarmara.
Het gebied loopt in grote lijnen van Istanbul naar (oost) Thracië. Het gebieddat doorloopt in zowel Griekenland (west-Thracië) als Bulgarije (noordThracië).
Vooral in Tekirdag en kirklareli vindt je de bekendere producenten of bekendewijngaarden van producenten die elders gevestigd zijn.
Verschillende factoren zijn van invloed o.a. drie beroemde zeeën (windstromen), degebergte (wijngaarden op hellingen/ grotere hoogtes)
diverse grondsoorten enklimaat invloeden
Akoren Vineyards: 400m MSL. Pinot Noir,Chardonnay, Kalecik Karası and Narince.Pinot Noir, Kalecik Karası and Chardonnaysoils 65 million-year-old fossiliferouslimestone and clay. Narince on sand anddecomposed granite, 350 million-year-old.
Poyrali (Duzdag) Vineyards: 300m MSL. PinotNoir, Chardonnay. Soils: limestone, clay, sandand quartz pebbles.
Poyrali (Karadere) Vineyards: 300m MSL.Papaskarası, Merlot, Sauvignon Blanc. Soils:chalk, clay and quartz stone.
Daarnaast vind je nog diverse wijngebieden in Cannakale en op het eilandBozcaada (ooit deel van Griekenland) Hier vind je een meer mediteraansklimaat met duidelijk invloed van de zee. Vooral rond Sarkoy
Betreft het klimaat vind je er drie zones.
-Mediterraan/ subtropisch aan de Aegean zee en Marmara zeekust.
-Een zeeklimaat in de gebieden aan de zwarte zee
- Een landklimaat in de binnenlands gelegen gebieden.
Kijk je naar de gebergte cq. hoogtes vind je vooral 2 gebieden die belangrijk zijn voor dewijnbouw
-in het noorden het strandja massief
o.a. Chamljia
-in het zuiden de gebergte/hellingen in Terkidag
voornamelijk bij Sarköy en Mürefte
bekende producenten zijn o.a.
"Doluca", "Gülor", "Kutman", "Bağcı" ,"Latif Aral"."Melen"
Büyülübağ (eiland Avşa)
Aegean
Het gebied voor druivenbouw. Relatief groot waardoor meerdere klimaten. Inen rond Izmir een zeeklimaat. Hier zijn relatief veel kleinere "boetiek" cq.commerciële wijnbedrijven gevestigd. Al dan niet met hotel/ gastverblijven endiverse wijnroutes om te volgen.
Denizli
Binnenlands gelegen waardoor meer invloed van landklimaat. Degrootste druiven producent. Voornamelijk in het noorden. Typisch isdat er relatief weinig producenten gevestigd zijn. Er zijn een aantal dienu actief zijn zoals bijvoorbeeld Ezel, daarnaast dus veel wijngaardenmet contracten.
Manisa
Het gebied boven Izmir. Wijngaarden iets meer binnenlands gelegen waardooriets minder invloed van de zee. Ook hier relatief weinig producenten. bekendsteis KT (Kastro Tireli)
Tokat
Het zwarte zee gebied kenmerkt zich door hogehumaniteit. desalniettemin geeft de gebergte die hierloopt (oost-west) de juiste bescherming. Vergelijk het metde vogezen in de Elzas. Dit bekendste wijngebied is debakermaat van de Narince druif.
De Narince druif kom je tegen in verschillende stijlen van fruitig tot vol.
Door zijn toch wel aromatische karakter het beste te vergelijken met eenwitte Rhône
Vooral hier merk je de verschillen van wijn maken
(rijpheid/ houtgebruik en bijvoorbeeld in combinatie met een andere druif)
Daarnaast heeft deze regio nog een andere haast verborgen troef. DeHasandede druif
Anatolia
Een relatie groot gebied in het midden van Turkije daardoor vaak los getrokkenin onofficiële sub gebieden als zuid/oost/west etc.
Het is in ieder geval de bakermat van verschillende druiven waar Turkijebekend omstaat:
Narince, Bôgazkere, Öküzgözü, Kalecik Karasi en in meer en mindere mate deHasandede druif.
Ankara
Kapadokya
Turkije heeft een schat aan inheemse druiven sommige bekend, ontdekt ofzelfs herontdekt. Denk aan de verschillende Karasi druiven maar ookbijvoorbeeld aan Karaoğlan
Conclusie
Turkse wijn is breed en divers.
Past bij enorm veel gerechten zelfs opmomenten dat je het niet meer weet
Een wijnland om te ontdekken, van te genietenen die altijd in beweging is.
Proef en volg de ontwikkelingen van dit mooiewijnland
@turkswijnhuis